илюстрация Сеизмологична служба БАНЗеметресението, станало днес в Румъния, е най-силното за

...
илюстрация Сеизмологична служба БАНЗеметресението, станало днес в Румъния, е най-силното за
Коментари Харесай

Специалист от Румъния: Земетресението днес няма връзка с Турция

илюстрация Сеизмологична работа Българска академия на науките

Земетресението, станало през днешния ден в Румъния, е най-силното за страната за последните две години. В региона, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този тип естествени феномени са необичайност, съобщи Дарикнюз.

" Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро обвързван със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море. Той няма задоволително сила, с цел да провокира огромни трусове, само че е допустимо да има вторични земетресения ", разяснява шефът на румънския геофизичен институт Константин Йонеску.

" Беше мощен трус за няколко секунди. Чувствах се ужасно и необичайно на фона на случилото се в Турция ", " Креслото се реалокира с мен ", " Леглото и вратите на дрешника вибрираха ", " Видях по какъв начин библиотеката се движи ", споделят пред уеб страницата Зиаре поданици на Сибиу и Хунедоара, които са усетили земетресението. “Доста се уплаших. Бях в кабинета си, когато разтресе ”, показа пред Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску, съобщи Дарикнюз.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер беше записано на дълбочина 15 км в региона Отения, окръг Горж в 16:58 ч. Двадесет минути по-късно в същия регион и със същата дълбочина последва второстепенен трус от 3 по Рихтер.

Най-силното земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година във Вранча, напомня в. " Адевърул ". Земетресението продължава под минута, само че жертвите са над 1500. Най-големи тогава са вредите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две здания в столицата са изцяло разрушени, други 130 са съществено развалени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените - 11 300.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР